🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋

Pokud se Vám článek líbil, neváhejte ho sdílet:

  • Sdílet článek s názvem "🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋" na WhatsAppu
  • Sdílet článek s názvem "🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋" na Facebooku
  • Sdílet článek s názvem "🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋" na Twitteru
  • Sdílet článek s názvem "🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋" na LinkedIn

Připravte si lahodné a nadýchané lívance pomocí 7 ingrediencí, které pravděpodobně již máte doma. Tento skvělý recept pochází z knihy receptů šikovné babičky. Soudě dle opotřebovaného vzhledu této stránky šlo o recept velice oblíbený. 😍

📜 Ingredience

Pro osm lívanců budeme potřebovat:

  • 130g mouky
  • 20g prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli nebo více - podle chuti
  • 1 vejce
  • 350ml mléka
  • 1 lžíci bílého cukru
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

✍️ Postup

Osoba nalévá sirup na palačinkuVe velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Poté rozmixujeme do hladka. Jemně naolejovaný gril nebo pánev rozehřejeme na středně vysokou teplotu. Nalijeme těsto na pánev. Použijeme přibližně 60ml na každý lívanec. Osmahneme z obou stran. Podáváme horké.

💡 10 tipů od světových šéfkuchařů pro dokonalé lívance a palačinky

  1. Ve své nejzákladnější podobě se palačinky připravují smícháním mouky, vajec a mléka za účelem vytvoření těsta před samotným vařením na dobře namaštěné pánvi. Na palačinky nikdy nepoužívejte samokypřící mouku. Pro správnou konzistenci těsta přidávejte mléko do té doby, dokud nebude mít těsto konzistenci podobnou smetaně.
  2. Nellie Kerrison ze školy vaření Relish Mama říká, že "je důležité nechat těsto asi půl hodiny před vařením volně ležet." To dá škrobovým komůrkám čas nasát vlhkost, takže pak snadno prasknou při kontaktu s teplem. Díky tomu jsou palačinky lehké a nadýchané.
  3. Tlustá a nepřilnavá pánev je zásadní. Silnější základna znamená, že teplo na dně bude méně intenzivní a zajistí rovnoměrnější ohřev, takže je méně pravděpodobné, že se palačinky připálí. Ti, kteří touží po dokonalých palačinkách by měli používat pánev určenou speciálně na palačinky. Takovou, která se nikdy nemyje, ale pouze se otírá papírovou utěrkou. Při smažení počkejte, až se na povrchu vytvoří malé bublinky a jakmile se začnou rozpadat, palačinku otočte. Poté se na ní vytvoří příjemná nadýchaná textura. Poté znovu zkontrolujte druhou stranu, a jakmile zezlátne, můžete podávat.
  4. První palačinka z vaší várky nebude pravděpodobně ta nejlepší. Nellie říká, že pánev potřebuje čas na zahřátí a kuchař potřebuje čas, aby zjistil správnou konzistenci těsta a teplotu pánve. "Nebuďte zklamaní," říká. "Přijměte tento fakt, jako správný kuchař, a považujte ji za cvičnou palačinku, kterou můžete ochutnat, než se zbytek dostane na stůl."
  5. Chcete-li mít dokonalý podklad, rozpusťte máslo v mikrovlnné troubě a rozetřete ho na pánev předtím, než nalijete samotné těsto. Mezi každou várkou také otřete pánev papírovou utěrkou.
  6. Díky podmáslí budou vaše palačinky křehčí, nadýchané a měkké, říká Nellie. Vysoké hladiny kyselin reagují s kypřícími látkami a vytvářejí lehkou, vzdušnou texturu. Podmáslí nemá navíc vysoký obsah tuku (jen asi 2 procenta).
  7. Aby bylo těsto hladké, vždy před přidáním mléka a vajec promíchejte suché ingredience. Na palačinky použijte hladkou mouku, ale na všechny ostatní varianty použijte samokypřící mouku. Pro zdravější variantu nahraďte polovinu mouky celozrnnou moukou a přidejte navíc lžičku prášku do pečiva.
  8. Od posypu skořicovým cukrem přes mix lesního ovoce, zmrzliny až k javorovému sirupu, existuje mnoho kombinací, jak si palačinky nebo lívance ochutit. Můžete experimentovat i s přidáním různých příchutí přímo do těsta, jako jsou semínka z vanilkového lusku nebo malé množství dušeného ovoce. Můžete těsto také proložit karamelizovanými ořechy, čokoládou na vaření nebo lžící Dulce de Leche. Případně klidně jen kondenzovaným mlékem, pokud nemáte tuto pochoutku zrovna po ruce nebo se Vám ji nechce připravovat.
  9. Palačinky nejsou jen pro mlsné jazýčky. Dají se podávat i s uzeným lososem nebo také s pekingskou kachnou. Z těsta vynechte cukr a přidejte místo toho mletý černý pepř nebo jemně nasekanou pažitku.
  10. Výroba palačinek může být časově náročná, zvláště pokud máte hladové děti nebo stůl plný hladových hostů. Naštěstí se palačinky dají vařit předem a Nelly je doporučuje udržovat teplé v troubě na 180 °C. Případně zbylé těsto vydrží bez problému přes noc na další den mlsání.

📊 Nutriční hodnoty

Kalorie: 158,3
Bílkoviny: 4,5 g (9 % DDD)
Sacharidy: 21,7 g (7 % DDD)
Dietní vláknina: 0,6 g (3 % DDD)
Cukry: 3,5 g
Tuky: 5,9 g (9 % DDD)
Nasycené mastné kyseliny: 3,4 g (17 % DDD)
Cholesterol: 37,7 mg (13 % DDD)
Vitamín A Iu: 235,6 IU (5 % DDD)
Ekvivalenty niacinu: 2,3 mg (18 % DDD)
Vitamín C: 0,1 mg Folát: 47,9 mcg (12 % DDD)
Vápník: 140,1 mg (14 % DDD)
Železo: 1,4 mg (8 % DDD)
Hořčík: 10,6 mg (4 % DDD)
Draslík: 92,3 mg (3 % DDD)
Sodík: 503,6 mg (20 % DDD)
Thiamin: 0,2 mg (20 % DDD)
Kalorie v tuku: 53,3
Zdroje: allrecipes.com a taste.com.au


Upozornění

V žádném případě není zaručené, že všechny zde uvedené informace jsou přesné a pravdivé. V žádném případě se nejedná o finanční ani jiné poradenství a uživatel těchto stránek na sebe bere plnou odpovědnost za libovolné užití těchto informací a za případné škody či újmy jimi způsobené nebo jinak související s informacemi na těchto stránkách. Prosíme, nekopírujte bez předchozího svolení obsah v původním znění. Můžete však použít přeformulované části článku ve svém vlastním článku, pokud na svůj web poté umístíte zpětný odkaz.

Pokud se Vám článek líbil, můžete ho sdílet pomocí těchto sociálních sítí:

  • Sdílet článek s názvem "🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋" na WhatsAppu
  • Sdílet článek s názvem "🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋" na Facebooku
  • Sdílet článek s názvem "🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋" na Twitteru
  • Sdílet článek s názvem "🥞 10 Tipů jak připravit dokonalé lívance + recept 😋" na LinkedIn