Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]

Pokud se Vám článek líbil, neváhejte ho sdílet:

  • Sdílet článek s názvem "Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]" na WhatsAppu
  • Sdílet článek s názvem "Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]" na Facebooku
  • Sdílet článek s názvem "Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]" na Twitteru
  • Sdílet článek s názvem "Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]" na LinkedIn

V dnešním článku si popíšeme, jak správně uvařit rýži různými způsoby, které zahrnují přípravu rýže v rýžovaru, v troubě, v parním hrnci nebo třeba v mikrovlnce. Popíšeme si, jak uvařit různé typy rýží - jasmínovou, basmati, červenou, mléčnou a další. Vrhneme se rovnou na konkrétní způsoby přípravy podle typu rýže.

Jak uvařit jasmínovou rýži?

Vařené jídlo na hnědé keramické misceExistuje několik způsobů, jak správně uvařit jasmínovou rýži. Můžeme vařit na sporáku, v multifunkčním nebo pomalém hrnci, v rýžovaru, v troubě, ale i v mikrovlnce. Je téměř jedno, který ze způsobů si zvolíte, ale rýže vařená v pomalém hrnci může být těžší na žvýkání.

Jasmínová rýže na sporáku

Pro uvaření 120 g jasmínové rýže na sporáku budeme potřebovat přibližně 350 ml vody.

  1. Rýži propláchneme ve vodě a scedíme. Tento postup opakujeme přibližně 2x, dokud nebude voda čistší.
  2. Poté přidáme 120 g rýže a 350 ml čisté vody do hrnce s poklicí. Hrnec zakryjeme a přivedeme vodu k varu. To by mělo trvat jen několik minut.
  3. Až voda začne vařit, snížíme teplotu na minimum a necháme rýži vařit dalších 9 až 10 minut, dokud se všechna voda nevstřebá nebo nevypaří. Na dušení používáme většinou menší stupeň.
  4. Poté vypneme ohřev a necháme hrnec zakrytý asi 10 až 15 minut.
  5. Hrnec odkryjeme a rýži načechráme vidličkou.
  6. Rýže je pak připravena k podávání.

Jasmínová rýže v multifunkčním (instantním) hrnci

Pro uvaření 200 g jasmínové rýže v multifunkčním hrnci budeme potřebovat přibližně 400 ml vody.

  1. K odměření rýže použijte malou odměrku, která je součástí balení multifunkčního hrnce. Ideálně chceme odměřit 2 odměrky. Před přidáním rýže do instantního hrnce 2x propláchněte rýži ve vodě a zceďte.
  2. Do hrnce přidejte 400 ml vody. Připevněte víko a stiskněte na multifunkčním hrnci tlačítko „rýže“. Tím se multifunkční hrnec nastaví na nízkou teplotu a dobu 12 minut.
  3. Jakmile se rýže uvaří, nechte ji 15 minut odpočinout, než otevřete víko.
  4. Poté lze rýži podávat.
  5. Tlak by se měl do té doby automaticky uvolnit. Pokud ne, před otevřením víka ručně uvolněte veškerý zbytkový tlak.

Jasmínová rýže v pomalém hrnci

Pro uvaření 120 g jasmínové rýže v pomalém hrnci potřebujeme 350 ml vody.

  1. Pomalý hrnec potřete sprejem na vaření. Zabráníte tak přichycení rýže ke dnu hrnce. To je zvláště problém, pokud vlastníte kameninový pomalý hrnec.
  2. Do hrnce přidejte jasmínovou rýži a 350 ml vody. Nastavte pomalý hrnec na nízkou teplotu a nechte vařit asi 1 hodinu a 30 minut.
  3. Aby se rýže uvařila rovnoměrně, můžete ji po přibližně 1 hodině rychle promíchat.
  4. Zkontrolujte rýži, abyste se ujistili, že je měkká.
  5. Pokud zjistíte, že některá zrnka jsou na povrchu trochu tvrdá, můžete navrch nakapat trochu vody a celou rýži převrátit.
  6. V tom případě před podáváním nechte ještě asi dalších 20 minut vařit.
  7. Poté lze rovnou servírovat

Jasmínová rýže v mikrovlnce

Ano, jasmínovou rýži můžete vařit také v mikrovlnné troubě. Ve skutečnosti je to nejvíce časově nejúspornější metoda, protože rýže může být hotová již za 15 minut ve srovnání se sporákem, rýžovým vařičem nebo instantním hrncem. Ukážeme si, jak připravit 120 g jasmínové rýže za pomocí 350 ml vody.

  1. Jasmínovou rýži důkladně propláchněte tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečný škrob a zabránili tomu, aby byla lepkavá.
  2. Vložte propláchnutou rýži do misky vhodné do mikrovlnné trouby a přikryjte odvětrávanou poklicí. Zapněte mikrovlnnou troubu na vysoký výkon na dobu 5 minut a poté znovu na střední výkon na dalších 10 minut.
  3. Poté nechte jasmínovou rýži 10 minut odležet v zavřené mikrovlnné troubě. Pak ji načechrejte vidličkou a můžete servírovat.

Jasmínová rýže v rýžovaru

  1. Rýži propláchněte - je důležité propláchnout několikrát rýži ve vodě, dokud nebude voda čistá. Pokud tak neučiníte, bude rýže více „lepkavá“
  2. Nenechávejte rýži příliš nasáknout vodu - Po propláchnutí rýže se ujistěte, že jste vodu ihned slili a nenechte rýži nasáknout. K úplnému odstranění vody použijte velké nerezové sítko. Použití sítka je velmi účinné a zajistíte, že v rýži nebude žádná přebytečná voda. Ovlivní to konečný výsledek, protože rýže by pak mohla být příliš měkká a kašovitá.
  3. Po propláchnutí jasmínové rýže ji dejte do rýžovaru
  4. Když vaříte rýži v rýžovaru, během procesu vaření se ztrácí velmi málo vody ve srovnání s vařením rýže na sporáku. U rýžovaru používejte ideálně poměr vody k rýži 1:1
  5. V případě jasmínové rýže použijte nastavení rýžovaru na „bílou rýži“. Vaření bílé rýže obvykle trvá asi 20 minut.
  6. Jakmile je rýžovar s vařením hotový, počkejte 10 minut, než otevřete víko. Rýže totiž bude stále absorbovat vodu. Otevřete-li víko příliš brzy, zjistíte, že rýže bude vlhčí a měkčí.
  7. Načechrejte rýži - po uvaření je důležité rýži načechrat. Tím oddělíme zrnka rýže, aby se neshlukovala. Použijte buď lopatku na rýži (obvykle se dodává s rýžovarem) nebo vidličku (v tomto případě však dávejte pozor, abyste nepoškrábali dno). Poté je jasmínová rýže připravena pro podávání.

Jasmínová rýže v troubě

Budeme potřebovat 120 g jasmínové rýže, 500 ml vody, 30 g másla, 1 lžičku soli a 1 lžičku bílého octa.

  1. Troubu předehřejte na 165 °C a pekáč potřete máslem nebo tukem.
  2. Vodu, máslo, sůl a ocet smíchejte v hrnci na středním teplotu. Přiveďte k varu a poté nalijte na rýži. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Pečte v předehřáté troubě, dokud se voda nevsákne a rýže nezměkne. To trvá přibližně 20 až 25 minut.

Jak uvařit rýži basmati?

Miska na těstoviny na bílé keramické desceNejvětší chybou, kterou většina lidí dělá při vaření rýže basmati a která má za následek lepkavou rýži, je použití špatného poměru rýže a vody. Správný objemový poměr rýže a vody je 1:1,5 (to znamená například 130 g rýže na 350 ml vody). Tj. v poměrech g:ml přibližně 1:3. Následující metoda vaření je jednoduchá, bezproblémová a je zárukou nadýchané rýže basmati. Není potřeba ani žádné oplachování rýže a tedy žádné trápení se scezováním rýže z obřích hrnců s vodou. Postup je následující:

  1. Nalijte vodu s rýží do hrnce
  2. Přiveďte vodu k varu na středně vysokou teplotu bez pokličky
  3. Až bude celý povrch napěněný, přikryjte poklicí, snižte na středně nízkou teplotu a vařte 12 minut.
  4. Sundejte ze sporáku a nechte 10 minut odpočívat.
  5. Pročechrejte vidličkou a můžete podávat.

Tipy k vaření rýže basmati

  1. Vodu přiveďte k varu bez nasazené pokličky – pomáhá to rovnoměrnému vaření tím, že se voda ohřeje na správnou teplotu před umístěním pokličky.
  2. Použijte správně veliký hrnec – použijte střední hrnec až na 260 g rýže basmati. Pro 400 g rýže nebo více použijte velký hrnec. Pokud se pokusíte vařit příliš mnoho rýže v malém hrnci, rýže se vaří nerovnoměrně a rýže na dně má pak tendenci být lepivější.
  3. Nenakukujte, když je rýže na sporáku – způsobuje to únik páry, což má za následek nerovnoměrné vaření.
  4. Nečechrejte vidličkou – rozbije dlouhá zrna. Použijte raději gumovou stěrku na pečení nebo lopatku na rýži, pokud vlastníte.

Je rýže basmati stejná jako obyčejná bílá rýže?

Basmati rýže je druh bílé rýže. Je aromatičtější než obyčejná bílá rýže a vyznačuje se jemnou ořechovou vůní. Zrna jsou také delší než u běžné bílé rýže.

Je rýže basmati zdravější, než obyčejná bílá rýže?

Ne. Mají prakticky stejné množství kalorií. A obě dvě jsou sacharidy!

Dá se rýže basmati zmrazit?

Určitě. Zmrazujte po částech ve vzduchotěsných nádobách. Pro ohřev 130 g mražené volně přikryté rýže můžete použít mikrovlnnou troubu na 2 minuty na vysoký výkon – rýže bude zapařená a svěží, jako by byla právě uvařená! Pokud je rýže trochu suchá (například z důvodu, že uchovávací nádoba nebyla úplně vzduchotěsná), jemně pokropte vodou a poté ji znovu volně přikryjte a vložte do mikrovlnné trouby – rýže by pak měla být vlhká.

K čemu se používá rýže basmati?

Rýže Basmati je druh rýže, která pochází z indického subkontinentu a je také běžná na Středním východě. Tradičně se podává s indickým jídlem – ideální pro polévání bohatým, kořeněným kari! Basmati rýže se také používá k vaření pokrmů, jako je Biryani, což je slavný rýžový pokrm z indického subkontinentu.

Jak uvařit rýži arborio?

Rýže Arborio se používá hlavně na rizoto. Je to krátkozrnná rýže s vysokým obsahem škrobu, který se uvolňuje při vaření a propůjčuje krémovým rizotům svou bohatost. Dokáže absorbovat hodně tekutiny. Klíčem k dobré struktuře rizota je přidávání vody během procesu vaření, pomalé vaření a také neustálé míchání. Pro vaření rýže arborio existuje několik metod, které jsou jednodušší než jiné. Když dostanete chuť na tuto lahodnou krémovou rýži, můžete zkusit experimentovat s různými ingrediencemi, které si s tímto druhem rýže povídají. Přidání ingrediencí, jako je parmezán, houby, chřest nebo dokonce citronová šťáva, skutečně povznese obyčejnou rýži arborio.

Jak uvařit rýži arborio na sporáku?

Budeme potřebovat 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje, 500 ml vody a 130 g arborio rýže.

  1. Do hrnce nalejte 500 ml vody a na středně vysokou teplotu přiveďte k varu.
  2. Přidejte 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje.
  3. Do vroucí vody přidejte 130 g rýže arborio.
  4. Voda se trochu usadí, rýži neustále mícháme, dokud se voda nezačne znovu vařit.
  5. Hrnec zakryjte a snižte teplotu na středně nízkou (jemně dusíme).
  6. Nechte v klidu asi 20 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu vodu.
  7. Poté můžeme podávat.

Jak uvařit rýži arborio v pomalém hrnci?

Pro vaření v pomalém hrnci budeme potřebovat 1 litr vody nebo kuřecího vývaru, 160 g rýže a 1 lžíci extra panenského olivového oleje. Volitelně pak 85 g parmazánu.

  1. Smíchejte v pomalém hrnci 1 litr kuřecího vývaru (nebo vody) s 160 g rýže a 1 lžící extra panenského olivového oleje.
  2. Vařte při vysoké teplotě 2 až 2 a půl hodiny.
  3. Podle preferencí vmíchejte 85 g parmazánu, vařte odkryté, dokud se parmazán nerozpustí (během asi 15 minut)

Jak uvařit rýži arborio v multifunkčním nebo tlakovém hrnci?

Budeme potřebovat 200 g rýže, 1 lžíci olivového oleje, 1 litr vody nebo kuřecího vývaru, 65 g parmazánu

  1. Předehřejte multifunkční hrnec pomocí volby "restování"
  2. Přidejte 1 lžíci olivového oleje.
  3. Přidejte 200 g rýže do hrnce a míchejte 3-4 minuty, do té doby, než bude rýže neprůhledná.
  4. Přidejte 750 ml kuřecího vývaru nebo vody, osolte, opepřete a promíchejte.
  5. Zajistěte víko a otočte knoflík pro uvolnění tlaku do uzavřené polohy.
  6. Vařte při vysokém tlaku 5 minut.
  7. Po dokončení vaření použijte rychlouvolňovač.
  8. Vyberte restování a vmíchejte dalších 125 ml kuřecího vývaru.
  9. Rychle míchejte 2 minuty a přidejte dalších 125 ml vývaru, pokud je příliš hustý.
  10. Odpojte hrnec, vmíchejte 65 g parmazánu (pokud chcete).
  11. Ihned podávejte extra posypané parmazánem.

Jak uvařit červenou rýži?

Hnědé a bílé sušené listyK přípravě budeme potřebovat 130 g červené rýže, 1 lžíci olivového oleje a 500 ml vody.

  1. Opláchněte červenou rýži ve vodě.
  2. V hrnci rozehřejte olej, přidejte rýži a míchejte 2 minuty.
  3. Přidejte vodu a přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu a přikryjte hrnec.
  5. Vařte 45 minut nebo dokud se tekutina nevstřebá.
  6. Odstraňte z plotny a nechte 10 minut odpočívat.
  7. Poté již můžete servírovat.

Jak uvařit rýži v sáčku?

Rýže vařená v sáčku je snadný způsob přípravy rýže bez větší námahy. Nemusíte se bát, že byste rýži odměřovali nebo že by se Vám rýže přilepila na dno hrnce. Rýži v sáčku můžete připravit buď na sporáku, nebo v mikrovlnné troubě. Doba vaření a množství vody, které musíte použít, se mohou mírně lišit v závislosti na značce. Použití menšího množství vody a zkrácení doby vaření povede k pevnější a méně lepkavé rýži. Pokud chcete měkkou a lepivou rýži, přidejte více vody a prodlužte dobu vaření.

Rýže v sáčku na sporáku

  1. Použijte střední hrnec a naplňte ho vodou tak, aby bylo možné sáček s rýží plně ponořit.
  2. Přiveďte vodu k varu na středně vysokou teplotu.
  3. Do vroucí vody ponořte balíček rýže v sáčku.
  4. Vařte odkryté 8 až 12 minut.
  5. Rýže je hotová, když se nafoukne a zabírá veškerý prostor v sáčku.
  6. Pomocí vidličky nebo kleští vyjměte sáček z hrnce.
  7. Sáček opatrně rozstřihněte nůžkami a podávejte.

Rýže v sáčku v mikrovlnce

  1. Dejte vodu a rýži do velké skleněné mísy vhodné do mikrovlnné trouby.
  2. Zakryjte plastovým obalem nebo víkem.
  3. Umístěte mísu do mikrovlnné trouby a zapněte mikrovlnku na vysoký výkon na dobu 10 až 15 minut.
  4. Dávejte pozor na rýži.
  5. Je hotová, když zaplňuje celý prostor v sáčku.
  6. Vyjměte misku z mikrovlnné trouby pomocí držáku na hrnce nebo chňapky.
  7. Vylijte vodu.
  8. Opatrně rozřízněte balíček s rýží a podávejte.

Jak dlouho se vaří rýže?

To záleží především na způsobu přípravy a také na typu rýže. Pro přehled uvádíme orientační časové údaje seřazené podle rychlosti přípravy:

  • rýže v sáčku - sporák: 8 až 12 minut
  • mikrovlnná trouba: 10 až 15 minut
  • klasická rýže - sporák: 20 až 25 minut
  • multifunkční hrnec: 20 až 30 minut
  • trouba: 30 až 30 minut
  • rýžovar: 30 minut
  • pomalý hrnec: 2 až 3 hodiny


Zdroje: recipetineats.com, minimalistbaker.com a livestrong.com


Upozornění

V žádném případě není zaručené, že všechny zde uvedené informace jsou přesné a pravdivé. V žádném případě se nejedná o finanční ani jiné poradenství a uživatel těchto stránek na sebe bere plnou odpovědnost za libovolné užití těchto informací a za případné škody či újmy jimi způsobené nebo jinak související s informacemi na těchto stránkách. Prosíme, nekopírujte bez předchozího svolení obsah v původním znění. Můžete však použít přeformulované části článku ve svém vlastním článku, pokud na svůj web poté umístíte zpětný odkaz.

Pokud se Vám článek líbil, můžete ho sdílet pomocí těchto sociálních sítí:

  • Sdílet článek s názvem "Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]" na WhatsAppu
  • Sdílet článek s názvem "Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]" na Facebooku
  • Sdílet článek s názvem "Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]" na Twitteru
  • Sdílet článek s názvem "Jak uvařit rýži ✔️ [Návod + Tipy]" na LinkedIn