😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤

Pokud se Vám článek líbil, neváhejte ho sdílet:

  • Sdílet článek s názvem "😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤" na WhatsAppu
  • Sdílet článek s názvem "😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤" na Facebooku
  • Sdílet článek s názvem "😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤" na Twitteru
  • Sdílet článek s názvem "😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤" na LinkedIn

Dnes se podíváme na recept na rýžový hrnec s pikantní španělskou klobásou, sladkou paprikou a rajčaty inspirovaný Cajunskou kuchyní. Jedná se o vydatné jídlo, které může být na stole zhruba za půl hodiny a navíc se vše vaří pouze v jednom hrnci. Rychlá a snadná příprava a skvělá chuť tohoto jídla je vhodná nejenom pro všechny ochutnavače, ale také pro krále. 👑

❓ Detaily receptu

Bílá keramická miska s vařeným jídlemDoba přípravy: 30-45 minut
Složitost přípravy: jednoduché
Porce: 4
Chuť: vynikající

📜 Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa, nakrájená
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 75 g choriza, nakrájeného na plátky
  • 1 lžíce cajunského koření
  • 250 g dlouhozrnné rýže
  • 400 g rajčat v konzervě
  • 350 ml kuřecího vývaru

✍️ Příprava

Na velké pánvi s pokličkou rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opékejte 2 nakrájená kuřecí prsa po dobu 5–8 minut dozlatova. Vyjměte kuřecí prsa a dejte je stranou. Místo nich nasypte na pánev na kostičky nakrájenou cibuli a vařte 3–4 minuty až do změknutí. Přidejte na tenké plátky nakrájenou červenou papriku, 2 rozdrcené stroužky česneku, 75 g nakrájeného choriza a 1 polévkovou lžíci cajunského koření. Poté vařte dalších 5 minut. Vraťte kuře zpět a přidejte 250 g dlouhozrnné rýže, přidejte rajčata z konzervy a 350 ml kuřecího vývaru. Přikryjte a vařte 20–25 minut, dokud rýže nezměkne.

💡 Tip - využijte zbytky cajunského koření

2 kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, smícháme 1 polévkovou lžíci cajunského koření s trochou oleje a potřeme celé kuře. Smažíme 6–8 minut, dokud prsa nezezlátnou a nebudou propečená. Podáváme s guacamole, zakysanou smetanou, salsou a s tortilami.

🤔 Kdo jsou Cajunové?

Cajunové jsou etnická skupina žijící převážně v americkém státě Louisiana. Zatímco Cajunové jsou obvykle popisováni jako potomci akadiánských exulantů, obyvatelé Louisiany často používají výraz Cajun jako široký kulturní termín. Cajunové tvoří významnou část populace jižní Louisiany a měli obrovský dopad na současnou kulturu tohoto státu. Zatímco Dolní Louisiana byla osidlována francouzskými kolonisty od konce 17. století, mnoho Cajunůsvé kořeny mezi akadiánskými osadníky. Oblast Acadia, ze které moderní Cajunové odvozují svůj původ, sestávala z velké části z toho, co je nyní Nové Skotsko, Nový Brunšvik, Ostrov prince Edwarda a části východního Quebecu. Od svého usazení v Louisianě se Cajunové proslavili svým typickým francouzským dialektem, louisianskou francouzštinou (také nazývanou „cajunská francouzština“), a rozvinuli zde živou kulturu včetně lidových zvyků, hudby a kuchyně. Oblast Acadiana je s nimi silně propojena.

🤔 Co je chorizo?

Chorizo je druh vepřové klobásy pocházející z Pyrenejského poloostrova. V Evropě je chorizo fermentovaná, uzená klobása, kterou lze nakrájet a konzumovat bez vaření nebo přidat jako přísadu do jiných jídel. Jinde ve světě nemusí být některé klobásy prodávané jako chorizo fermentované a konzervované a je nutné je před konzumací uvařit. Španělské chorizo a portugalské chouriço jsou výrazně odlišné klobásy, přestože obě získávají svou tmavě červenou barvu ze sušených, uzených, červených paprik. Chorizo se konzumuje nakrájené v sendviči, grilované, smažené nebo dušené. Může být také součástí některých nápojů včetně jablečného moštu nebo silných alkoholických nápojů, jako je aguardiente. Používá se také jako částečná náhrada mletého hovězího nebo vepřového masa.
Zdroje: anglická Wikipedia - Chorizo a bbcgoodfood.com


Upozornění

V žádném případě není zaručené, že všechny zde uvedené informace jsou přesné a pravdivé. V žádném případě se nejedná o finanční ani jiné poradenství a uživatel těchto stránek na sebe bere plnou odpovědnost za libovolné užití těchto informací a za případné škody či újmy jimi způsobené nebo jinak související s informacemi na těchto stránkách. Prosíme, nekopírujte bez předchozího svolení obsah v původním znění. Můžete však použít přeformulované části článku ve svém vlastním článku, pokud na svůj web poté umístíte zpětný odkaz.

Pokud se Vám článek líbil, můžete ho sdílet pomocí těchto sociálních sítí:

  • Sdílet článek s názvem "😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤" na WhatsAppu
  • Sdílet článek s názvem "😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤" na Facebooku
  • Sdílet článek s názvem "😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤" na Twitteru
  • Sdílet článek s názvem "😋 Kuře Chorizo Jambalaya - recept 🐤" na LinkedIn