🌶️ Chilli con carne - recept 📜

Pokud se Vám článek líbil, neváhejte ho sdílet:

  • Sdílet článek s názvem "🌶️ Chilli con carne - recept 📜" na WhatsAppu
  • Sdílet článek s názvem "🌶️ Chilli con carne - recept 📜" na Facebooku
  • Sdílet článek s názvem "🌶️ Chilli con carne - recept 📜" na Twitteru
  • Sdílet článek s názvem "🌶️ Chilli con carne - recept 📜" na LinkedIn

Tento skvělý recept na Chilli con carne je recept na jedno z nejlepších jídel, které lze podávat přátelům během neformálních setkání. Snadno podávatelné oblíbené, které spotřebuje přebytečné ingredience ve špajzu.

❓ Detaily receptu

Doba přípravy: 70 minut
Složitost přípravy: jednoduché
Porce: 4
Chuť: štiplavě vynikající

📜 Ingredience

Vařené jídlo na černé misce

  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžička pálivého chilli prášku (nebo 1 polévková lžíce, pokud máte jen jemné)
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 kostka hovězího vývaru
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička cukru (nebo spolu s fazolemi přidejte kousek hořké čokolády o velikosti miniatury, viz tip)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 410 g plechovky červených fazolí
  • obyčejná vařená dlouhozrnná rýže
  • zakysaná smetana

✍️ Příprava

  1. Připravte si zeleninu. Nakrájejte 1 velkou cibuli na malé kostičky, asi 5 mm čtverečních. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je rozpůlit cibuli od kořene ke špičce, oloupat a každou polovinu podélně nakrájet na tlusté proužky, neřezat až ke kořenům, aby stále držely pohromadě. Poté můžete nakrájet proužky na úhledné kostičky.
  2. Červenou papriku podélně rozpulte, odstraňte stopku a omyjte semínka, poté nakrájejte. Oloupejte a nakrájejte nadrobno 2 stroužky česneku.
  3. Začněte vařit. Položte pánev na sporák a zvolte střední teplotu. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a nechte 1–2 minuty zahřát (u elektrického sporáku o něco déle).
  4. Přidejte cibuli a za stálého míchání vařte asi 5 minut, nebo dokud cibule není měkká, nakyslá a lehce průsvitná.
  5. Přidejte česnek, červenou papriku, 1 vrchovatou lžičku pálivého chilli nebo 1 polévkovou lžíci jemného chilli prášku, 1 lžičku papriky a 1 lžičku mletého kmínu.
  6. Pořádně promíchejte a poté nechte dalších 5 minut za občasného míchání vařit.
  7. 500 g libového mletého hovězího masa trochu zahřejte a přidejte maso do pánve a rozprostřete ho lžící nebo stěrkou. Když přidáte mleté ​​maso, směs by měla trochu prskat.
  8. Pokračujte v míchání po dobu alespoň 5 minut, dokud nebude všechno mleté ​​maso hotové a nenajdete už žádné růžové kousky. Dbejte na to, abyste udržovali teplotu dostatečně vysokou, aby se maso usmažilo a zhnědlo, než aby se jen dusilo.
  9. Udělejte omáčku. 1 kostku hovězího vývaru rozdrobte ve 300 ml horké vody. Tu nalijte do pánve s mletou směsí.
  10. Přidejte 400g plechovku nakrájených rajčat. Přidejte ½ lžičky sušené majoránky, 1 lžičku cukru a pořádně osolte a opepřete. Přidejte asi 2 lžíce rajčatového protlaku a omáčku dobře promíchejte.
  11. Dusíme doměkka. Vše přiveďte k varu, pořádně promíchejte a pánev přikryjte pokličkou. Snižte teplotu, dokud vše nebude jemně bublat, a nechte takto 20 minut.
  12. Občas pánev zkontrolujte, abyste ji promíchali, a ujistěte se, že se omáčka nezachytává na dně pánve nebo nevysychá. Pokud ano, přidejte pár lžic vody a ujistěte se, že je teplota opravdu dostatečně nízká. Po mírném vaření by měla pikantní mletá směs být hustá, vlhká a šťavnatá.
  13. Sceďte a propláchněte 410g plechovku červených fazolí v sítku a fazole vmíchejte do hrnce s chilli. Znovu přiveďte k varu a nechte zlehka probublávat bez víka dalších 10 minut a přidejte trochu vody, pokud se zdá směs příliš suchá.
  14. Ochutnejte a případně přidejte trochu chilli a koření. Pravděpodobně to bude chtít mnohem více koření, než si myslíte.
  15. Nyní znovu přikryjte pánev, vypněte sporák a před podáváním nechte Chilli con carne 10 minut odstát. Je to opravdu důležité, protože to umožní prolínání chutí.
  16. Podávejte se zakysanou smetanou a obyčejnou vařenou dlouhozrnnou rýží.

💡 Tipy na variace

Vaječný sendvič na bílé keramické desce

  • Spíše než přidávat lžičku cukru, můžete při přidávání fazolí vmíchat malý kousek čokolády (menší, než kostička). Poslouží jakákoli obyčejná hořká čokoláda. Dávejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho – nechcete aby byla chuť čokolády rozpoznatelná.
  • Podávat můžeme na talíři naplněném hladkou uvařenou rýží se lžící zakysané smetany. Na směs můžeme dát tortillové chipsy a vše posypat strouhaným čedarem. Vše pak můžeme zabalit do tortilly s nakrájeným salátem, nakrájenými rajčaty a guacamole a můžeme si užít skvělé burrito.
  • Chilli con carne můžeme podávat také s bílou rýží, s grilovanými sýrovými bramborovými slupkami, s kukuřičným chlebem, s hranolkami ze sladkých brambor, s nachos, s kukuřičným salátem, s klasickým křupavým chlebem nebo také se zapečenými bramborami. Fantazii se zde meze opravdu neklado.u


Zdroje: bbcgoodfood.com a recipefairy.com


Upozornění

V žádném případě není zaručené, že všechny zde uvedené informace jsou přesné a pravdivé. V žádném případě se nejedná o finanční ani jiné poradenství a uživatel těchto stránek na sebe bere plnou odpovědnost za libovolné užití těchto informací a za případné škody či újmy jimi způsobené nebo jinak související s informacemi na těchto stránkách. Prosíme, nekopírujte bez předchozího svolení obsah v původním znění. Můžete však použít přeformulované části článku ve svém vlastním článku, pokud na svůj web poté umístíte zpětný odkaz.

Pokud se Vám článek líbil, můžete ho sdílet pomocí těchto sociálních sítí:

  • Sdílet článek s názvem "🌶️ Chilli con carne - recept 📜" na WhatsAppu
  • Sdílet článek s názvem "🌶️ Chilli con carne - recept 📜" na Facebooku
  • Sdílet článek s názvem "🌶️ Chilli con carne - recept 📜" na Twitteru
  • Sdílet článek s názvem "🌶️ Chilli con carne - recept 📜" na LinkedIn